Ознака

Илија Јованоски

„Со економичното едногодишно раководење на Општина Прилеп со новата локална власт, градоначалникот Илија Јованоски успеа да го реализира првиот капитален проект во неговиот мандат, исплата на стари долгови во висина од 1.8 милиони евра. Општина Прилеп сега има нула долгови. Чисти сметки и идеална…
Повеќе...

Влезот на Македонија во НАТО и ЕУ,значи светско признание на македонскиот јазик

Блаже Конески, основоположникот на современиот македонски литературен јазик, граматика и правопис е наддржавен авторитет, чии што дела се наоѓаат во најголемите библиотеки во светот. Во овие историски мигови кога Македонија се наоаѓа пред…

Прилепските компании се соочуваат со одлив на работна сила

Прилепското стопанство се соочува со сериозен проблем. Компаниите од тутунската, текстилната, услужната, графичката и други дејности, бележат недостиг на технички кадари со средно образование пред сè. Ова е причината за свикување на…

Органски здрава храна и пласман на земјоделските производи на пазарите во ЕУ

Поголема можност за квалитетно, еколошко, органско производство на земјоделски култури, поголем пласман на производството на европските пазари,но и континуирана едукација на земјоделците од Македонија, ќе се овозможи со влезот на Македонија…

Учебната година основците од ОУ „Страшо Пинџур“ ја почнаа во реновирани училници

Во основното училиште „Страшо Пинџур“ во селото Мало Коњари, 155 основци од ова и соседните населени места: Големо Коњари и Кадино село, оваа учебна година, ќе учат во реновирани простории.

Европски Прилеп со зголемена грижа за старите лица и бездомниците

„Верувам дека само со соработка на локалната самоуправа и централната власт, може да ги подобриме условите во сите институции, вклучително и институциите за стари лица. И очекувам дека тоа во наредниот период, ќе биде сработено“, рече…

Прилеп- европски модел за социјали услуги и поддршка на граѓани на локално ниво!

Министерката Мила Царовска при денешната посета на Прилеп, истакна дека токму Општина Прилеп е европски модел, кој практицира практична поддршка на граѓаните, модел којшто нуди социјални услуги на сите граѓани подеднакво.

Пресот на ОК на ВМРО-ДПМНЕ во стилот, „ем шуто, ем боде“

Во стилот на народната „ем шуто,ем боде“, Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ од Прилеп, се обидува со конструкции  и спинови, наводно „мудро“ преку партискиот ПР, со прашања да собира дневно-политички поени. Но, наместо тоа, уште повеќе ја…

Општина Прилеп ја зголемува мобилноста на кризниот штаб

Општинскиот штаб за заштита и спасување денеска одржал состанок во Општина Прилеп.Како што информираат од одделот за односи со јавност, состанокот е свикан на иницијатива на градоначалникот Илија Јованоски, со цел ова општинско тело да биде…

Општина Прилеп ќе пренамени буџетски средства за обештетување на земјоделците

„Откако Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе ја врати документацијата со проценките за настанатите штети, на следната седница Советот ќе донесе одлука за висината на средствата, кои согласно финансиските можности,…