Месечна архива

февруари 2019

Министерката за правда, Рената Дескоска, изјави дека Законот за јавно обвинителство, со кој ќе се знае конечниот статус на СЈО, нема поддршка од 80 пратеници во Собранието. „Во Министерството за правда беше изработен текст во консултација со странски експерти од кои добивме потврда дека станува…
Повеќе...

ДКСК со нови предмети за непотизам и судир на интереси

Државната комисија за спречување на корупција отвора нови предмети за судир на интереси при вработување на роднини на функционери. Предмети ќе се отвораат и за функционери од претходната власт, како што се Игор Јанушев, Антонио…

Управата за извршување на санкции со свој извештај за инцидентите во затворот во Шутка

Управата за извршување на санкциите при Министерството за правда на Република Северна Македонија го разгледа Извештајот од КПУ Затвор – Скопје, и изготви сопствен Записник од извршениот вондреден стручно-инструкторски надзор во КПУ Затвор,…

Парламентот нема да работи од 1 април, заради предизборната кампања

Собранието на Република Северна Македонија нема да работи од 1 април кога почнува предизборната кампања за претседателските избори. Претседателот на Собранието, Талат Џафери вели дека е вообичаена пракса Собранието да не заседава во тој…

Тоа е демократија!

Постојано пред свршен чин, ние сме само неми сведоци на настаните и процесите. Еден грст луѓе, исклучиво мажи, ни го кројат животот. Го градат имиџот на земјата, директно или индиректно влијаат на тоа што ќе имаме во фрижидерот овој месец,…

ТППЕ апелира да не се пали трева и да се чистат оџаците

Во првите два месеца од годинава речиси за 40 отсто е поголем бројот на пожарите во Прилеп и Прилепско. Во јануари и овој месец, пожарникарите имале просечно по 100 интервенции месечно. Најчесто интервенирале при чистење на оџаци и пожари…

Не помирување, туку обична пристојност

Заев повторно ја затркала идејата за помирување, Мицкоски вели дека тој ќе го повика за да закаже средба на таа тема. Тоа се вика добар почеток. Она што ќе следува ќе биде многу потешко. Бидејќи во земјата не се дојде до партиски…

Како ќе ја видиме големата слика ако ни ја закачите одзади?

Стана пословична и светски позната подготвеноста на премиерот Заев да ги надмине разликите и споровите преку разговор и компромиси. За поздравување е неговата широчина да го сослуша противникот и да му даде простор да ги изнесе своите…

ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ го обновија меѓусебниот завет

Зошто им е пратеничкиот имунитет на Трајко Вељановски толку значаен на ДУИ за, во 24 часа, да ризикуваат траен пад на поддршката кај своите драстично проретчени поддржувачи за дополнителни десетина проценти? Што е тоа со што им се заканил…

Покер на соблекување

И како после човек да им верува на политичарите? Оваа неколкудневна шарада со постапката на одземање на имунитетот на Трајко Велјаноски, уште еднаш покажа дека политичарите се или неспособни да истераат една релативно едноставна процедура…