Месечна архива

јануари 2019

Пред крајот на секоја година, тимот на ЦИВИЛ МЕДИА прави серија видео интервјуа и текстови со кои ја анализира политичката и општествената реалност на годината што измина и се обидува да ги открие перспективите за наредната година. Серијалот #Перспективи2019 започна во декември 2018 година и ќе трае…
Повеќе...

Почнаа ли предизборните ветувања?!

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во вчерашното интервју на МРТ на прашањето дали е подготвен да биде премиер на Република Северна Македонија одговори дека е подготвен да биде премиер на Република Македонија, а за тоа што ќе…

Па, кај ви одат парите бе, бели мантили?!

Пред сите македонски „народни“ приказни да продолжат, убави и неубави, успешни и неуспешни, политички и криминални, простачки и помалку простачки, мора сите да застанат за миг и да дадат одговор за ужасната состојба во која се наоѓа…

Македонскиот Гарибалди

Ако е за верување на „врапчињата“ од партијата, во СДСМ е веќе донесена одлуката да не се оди на вонредни парламентарни избори. Кога и како тоа ќе се соопшти е прерогатив на таа партија, но не е исклучено, од тактички политички причини, за…

Средба на градоначалникот Јованоски со новоименуваниот амбасадор на Руската Федерација, Сергеј…

Општествената и стопанската соработка помеѓу Општина Прилеп и амбасадата на Руската Федерација во Македонија, беа тема на денешната средба помеѓу градоначалникот Илија Јованоски, амбасадорот Сергеј Баздникин и неговиот помошник за…

Потпишан договорот со ЕБОР за набавка на еко-автобуси на гас

Нови нископодни еко-автобуси на гас ќе сообраќаат по главниот град. Со 10 милиони евра обезбедени преку заем од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и 1,8 милиони евра од сопствени средства на Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП) ќе…

Објавен повикот за предлагање членови на Советот на млади на општина Прилеп

„Комисијата за општествени дејности и заштита на правата на децата при Советот на општина Прилеп, распишува повик за предлагање на кандидати за членови на Советот на млади на општина Прилеп. Советот на млади е тело чија основна цел е…

Arbeiten!

На некој чуден начин, мазохистички и самоуништувачки, десните левичари и десничарите, задрти конзервативци или, да бидеме поконкретни, тешки простаци, всушност, ѝ помагаат на власта. Тие што се оправдано или неоправдано разочарани, имаат…

Мицкоски со барања за пенал без голман, СДСМ со експресна дисквалификација

Зоран Заев да поднесе оставка, да се формира техничка влада, распуштање на парламентот и предвремени парламентарни избори, заедно со претседателските избори – тоа е, накратко, списокот на желбите на Христијан Мицкоски, претседател на…