Категорија

Магазин

1689.- Во Призрен умрел Џовани Пиколомини, австриски војсководец, по чија наредба австриската војска го запалила Скопје на 26 октомври 1689 година. Роден бил во 1650 година. 1799.- Наполеон Бонапарта го отфрлил Директориумот и како прв конзул станал вистински владетел во Франција. 1818.- Во…
Повеќе...

8 ноември низ вековите

Меѓународен ден за урбани средини. 1519.- Шпанскиот конквистадор Фернарндо Кортес влегол во Сиудад Мексико. 1520.- Данскиот крал Кристијан II наредил погубување на повеќе од 80 шведски свештеници. Овој чин е познат како „стокхолмско…

7 ноември низ вековите

1598.- Роден е шпанскиот сликар Франциско де Сурбаран, еден од најзначајните уметници на 17. век, кој со силната реалистичка постапка најчесто сликал религиозни митови. Бил врвен барок-мајстор со, за тој период карактеристичен, изразит…

2 ноември низ вековите

1687.- Во Отоманското царство, по буната, од власт е тргнат султанот Мухамед IV, а на негово место дошол помладиот брат Сулејман III. 1721.- По војните против Отоманското царство и Шведска со кои се зацврстила Русија на Црното Море и…

1 ноември низ вековите

1500.- Роден е италијанскиот вајар (златар) Бенвенуто Челини, чија автобиографија „Животот на Бенвенуто Челини пишуван со сопствена рака“ е значаен документ за културната историја на неговото време. Го напишал „Трактатот за вајарство“,…

31 октомври низ вековите

1517.- Водачот на германските реформи Мартин Лутер на вратата на римоктоличката катедрала во Витенберг истакнал 95 тези за реформи на црквата, со што во германските земји започнала протестантската верска реформа и широкото народно движење…

Биткоинот ја загрозува борбата против глобалното затоплување, тврдат научници

Побарувачката за биткоини би можела да ги поништи глобалните напори за ограничување на глобалното затоплување, бидејќи оваа попопуларна дигитална валута бара огромни количини на енергија за производство, предупредија научници.…

30 октомври низ вековите

1751.- Роден е англискиот писател и политичар од ирско потекло Ричард Бринсли Батлер Шеридан. Како член на британскиот парламент од 1780 до 1812 година се прославил како одличен оратор. Дела: комедии „Школа за озборување“, „Соперници“,…

29 октомври низ вековите

1507.- Роден е шпанскиот војсководец Фернандо Алварес де Толедо Алба, кој како намесник на Холандија со инквизиторски терор во 1565 година ја предизвикал војната за ослободување, која завршила во 1581 година, со нејзино отцепување од…

26 октомври низ вековите

Национален празник на Австрија. 1685.- Роден е италијанскиот композитор Ѓузепе Доменико Скарлати, виртуоз на чембало. Компонирал повеќе од 550 композиции за чембало, познатата соната во еден став, т.н. Скарлатиев сонатен облик,…