Категорија

Колумни

Кога еден премиер ќе го смени својот министер за финансии и – задржувајќи го како советник околу себе – ќе ги преземе и неговите дотогашни надлежности во Министерството за финансии, тоа во секоја влада значи една работа: дека на премиерот му треба побрз и „поразновиден“ проток на парите одошто тоа…
Повеќе...

Арам да ни е, го истрошивме „нашето најголемо богатство“!

Јуни. Убав месец. Променлив, некогаш дождлив, некогаш претопол, но секогаш мириса на одмор. Особено за учениците. Тие знаат дека нивниот одмор почнува на 10 јуни. До септември се раат од најголемата агонија во нивните уште не започнати…

Упатство: Како да се урне Заев од власт?

Прво, да се разбереме, иако Упатството е за рушење на Заев од власт, вистинската цел, всушност, е ургентната потреба од уривање на СЈО и неговите истраги и обвиненија. Но, бидејќи „бедемот“ околу СЈО е висока фортификација градена по…

Љубоморство и завидлизам

Зошто е овој голем напор на истакнати првенци од ВМРО-ДПМНЕ да го девалвираат објективниот успех на евро-атлантската агенда на оваа Влада на Македонија? Зошто е ова инсистирање, дури и со бесрамно лажење, да се омаловажи и дополнително да…

За „тајните извештаи“ на некои амбасади

Со оглед на морето од пропагандни шпекулации и фриволни политикантски „токувања“ на заклучоците на Советот за општи работи на ЕУ во Луксембург, неопходно е и овде да го повториме ставот на ова тело за Република Северна Македонија:…

Привлечната моќ на кавгата

Тоа што Доналд Трамп денеска во Орландо, на Флорида, службено ќе ја објави својата кандидатура за уште еден претседателски мандат во САД, речиси дека не е ни вест. Човекот не престана да води изборна кампања буквално секој ден во изминатите…

Кај СДСМ, ни студено кафе за разделба

Нека ми биде дозволено поентата на оваа колумна да ја направам преку една лична анегдота… Имено, кога во 1996 година бев сменет од функцијата директор и главен уредник на Македонската телевизија – овде не е ни важно кои се причините за…

„Жолтите комбиња“ во опасен свиок!

Малку ми се чини очајнички обидот во судењето за масовното прислушување повторно да се инсистира на тезата дека, оние за кои обвинението тврди дека го нарачале, го организирале и ги злоупотребувале нелегално добиените снимки, биле и самите,…

Зар и ти, ќерко, Меркел?!

Во четврток, неделава, Заев во Берлин ќе се сретне со г-ѓа Меркел. Сите знаеме за што ќе се разговара на таа средба. Најверојатниот исход од таму кажаното ќе биде најавата на Заев, во петок, дека Република Северна Македонија, годинава,…

Како би гласала Кардашијан во Македонија?

Не е лошо тоа што во Македонија забрзано се отвора дебата за реформа на изборниот модел. Многумина се надеваат дека преку таа дебата ќе се сопре изборниот „диктат“ на големите партии кои, со своите партиски кујни, ја намалуваат шансата на…