Категорија

Економија

Според индексот за Еднаквост на работното место, изработен од Европскиот совет за надворешни односи (ЦФР), Македонија нуди поголема еднаквост на работното место од САД, Германија или Норвешка. Резултатите од истражувањето извршено врз 189 држави, основано на неколку фактори за еднаквост на…
Повеќе...

Владата и МЕПСО во Прилеп вложуваат 1.1 милион евра за квалитетно и стабилно електро-напојување

Во текот на следнава 1.5 година во Прилеп ќе биде реализирана инфраструктурна инвестиција во висина од 1.5 милион евра, којашто ќе овозможи стабилно и квалитетно електро-напојување во следните 20 години.  Реализацијата на проектот е доверен…

Тевдовски: 10,2 милијарди повеќе во 2019 за подобра искористеност на човечкиот потенцијал

На денешната презентација на „Систематската дијагностика за земјата“ изработена од Светска банка, министерот за финансии, Драган Тевдовски, истакна дека во Буџетот за 2019 година има 10,2 милијарди денари повеќе средства за здравство,…

Пораст од 14,7 на вкупниот промет на индустријата

Вкупниот промет на индустријата во септември бележи пораст од 14,7 отсто во однос на септември минатата година, објави Државниот завод за статистика. Пораст има кај Капиталните производи за 27,3 отсто, Интермедијарните производи, освен…

Во Прилеп одржана инфо сесија за “Јавен повик за финансирање на предлог проекти“

Општина Прилеп во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој, денеска во просториите на Општина Прилеп одржаа инфо сесија за повик за инструментот „Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва: старт-ап и спин-оф“ за…

Растот на македонската економија годинава 2%

Најновата прогноза на Европската банка за обнова и развој за растот на македонската економија за годинава е два отсто. Во извештајот за економските перспективи, ЕБОР за 2019 година предвидува раст на БДП од три проценти. Во делот за…

Догодина по 20.000 евра поддршка за младите земјоделци

Не по 10.000, туку по 20.000 евра поддршка ќе добиваат младите земјоделци од идната година, најави денеска ресорниот министер Љупчо Николовски. На промоцијата на првиот Регистар за оператори со органска храна, Николовски напомена дека…

ОДВ Електрик почнува нова инвестиција од 5 милиони евра во Македонија

Германската комапнија ОДВ Електрик која работи во ТИРЗ Охрид/Струга, почнува со реализација на нова инвестиција проценета на 5 милиони евра. Ова е втора фаза од реализација на инвестицијата во Македонија со која германската компанија…

Анѓушев: За „Еурокомпозит“ има решение

Дел од вработените во прилепската фабрика за наменско производство за потребите на безбедноста и одбраната, „Еурокомпозит“ ќе бидат прогласени за технолошки вишок. До крајот на месецот ќе биде објавен списокот. Ќе се бара стратегиски…

Почна исплатата на првите средства од ИПАРД 2

Платежната агенција денеска ги исплати првите 10 барања за средства од ИПАРД 2 Програмата. Како што соопшти директорот на Агенцијата Николче Бабовски по посетата на фарма во Грушино, склучени се рекордни 898 договори во вкупна вредност…