Месечна архива

декември 2018

Градоначалникот Јованоски ги прими авторите на идејното решение за новата театарска зграда

Градоначалникот на Прилеп, Илија Јованоски денеска во својот кабинет оствари средба со Илија Мирчески и Синиша Павловски, автори на првонаграденото решение на конкурсот за избор на идејно решение за новата зграда на театарот „Војдан…

Не се тие криви, ние сме!

Да, јасно е и разбирливо е и треба да добие поддршка праксата на органите на прогонот да не бараат притвор, ама баш секогаш кога некој сторил кривично дело. Уште појасно е дека во притворите и во затворите низ Македонија сѐ уште има луѓе…

Република Македонија е заробена држава

ВО ОДБРАНА НА ДЕМОКРАТИЈАТА (3) Република Македонија е заробена држава. Република Македонија е сѐ уште заробена држава. Заробена е од носителите на претходно направениот криминал кои метастазирале во целокупната администрација кои,…

Загубена невиност

Фантазијата што се обидува да ни ја продаде новогодишната оптимистичка пропаганда на Владата, дека 2019 ќе била „Година на Економијата“, нема никаква основа во реалниот македонски свет во којшто живееме. Напротив, постојат сите изгледи дека…

Наука за политиката

Политиката е без сомневање уметносткоја за повеќе или помалку луѓе фактички е особина со која владеат политичарите. Знаењето за таа вештина како своеврсна технологија на власта ни ја остава Макијавели како искуство кое тој го црпи како…

Не е сѐ во тендерите

Сакате еден сосема обичен муабет за сосема обични, секојдневни маки? Нешто што нема да го запомните, затоа што е дел од секојдневните кафеански средби, по дома додека телевизорот е фон на семејната атмосфера, на пауза на работа… Нешто…

Усвоен буџетот на Општина Прилеп за 2019 година

Советот на Општина Прилеп денеска ја одржаа 22 Седница, на која беше усвоен буџетот за 2019 година, како и Одлуката за извршување на буџетот за следната година. Образложувајќи го предложениот буџет, неговиот предлагач, градоначалникот…

Фајронт!

Уште денеска ќе проверам дали има некое слободно место за дочек на Нова Година во хотел „Мериот“ во Скопје. Таму ќе слави друштвото на победниците во Македонија! Ќе свират пет оркестри, од маријачи до чалгии, ќе пее половина македонска…

Колективна амнестија?

И денеска на политичката сцена на Република Македонија главните настани се врзани со законот за амнестија. Надлежности По поднесените барања за амнестија од 67 обвинети, од кои 33 за насилствата во Собрание на 27 април минатата…