Категорија

Образование

Дваесет и два коригирани учебника за учебната 2018/2019 ќе достави Министерството за образование и наука низ училиштата. По првпат од оваа учебна година сите учебници што МОН ги обезбедува бесплатно за учениците истовремено ќе бидат во слободна продажба и тоа со истата цена по која Министерството ги…
Повеќе...

Намален бројот на ученици и студенти во интернатите и домовите

Во учебната 2017/2018 година вкупниот број на ученици и студенти сместени во домовите за ученици во основното и во средното образование и во студентските домови изнесува 6.334, што претставува намалување за 6,2 отст во однос на 2016/2017…

Германски средношколци во еднонеделна посета на Прилеп

Во следните седум денови, Прилеп ќе биде домаќин на триесетина ученици од училиштето за средно стручно образование и занимања „Јорг Церн“ од Уберлинген, Сојузна Република Германија. Покрај дружењето со средношколците од СОУ „Кузман…

Една недела средношколци од Германија со свои врсници од Прилеп ќе ги доуредуваат германските…

Четворица професори и 20 ученици од Република Германија и четворица ученици од  средното економско училиште „Кузман Јосифоски –Питу“ од Прилеп, предводени од професорката по германски јазик, Магдалена Котеска денеска беа гости во Општина…

Во училиштето „Свети Кирил и Методиј“ во Канатларци е одбележан патрониот празник

Основното училиште „Свети Кирил и Методиј“ во Канатларци денеска со пригодна програма го одбележа својот патрон празник. Се говореше за ликот и делото на светите браќа, а потоа учениците изведоа рецитали, стихотворби, играа и пееја стари…

Основците рецитираа и цртаа во спомен на опеаниот јунак Крали Марко

Стотина ученици од двете основни прилепски училишта „Блаже Конески“ и „Рампо Левката“, денеска подготвија приредба посветена на јунакот опеан во многу народни песни, којшто живеел во тврдина на калето што се издигнува над Прилеп, а го носи…

Претходната директорка на ОУ „Блаже Конески“ продуцирала само долгови

Катастрофално лоша финансиска состојба и неисплатени обврски, по разни основи. Вкупен долг во висина од 3 милиони денари направила поранешната директорка на ООУ „Блаже Конески“, Марија Дулеска, а сега наставник во ОУ „Гоце Делчев“ во…

„Наследството од минатото, искуството од сегашноста и ветувањето на иднината“ – проект во кој…

Општина Прилеп денеска беше посетена од страна на средношколци кои преку проктот „Еразмус плус“ се гости на нашиот град, програма финансирана од Европската комисија преку Националната агенција за образовни програми и мобилност.…

Со пари од турската агенција ТИКА, ќе се гради спортска сала во Канатларци

За два месеца треба да почне изградбата на спортска сала во ОУ „Кирил и Методиј“ во Канатларци. Ова денеска го вети амбасадорката на Република Турција во Македонија, Тулин Еркал Кара при посета на ова општинско училиште. „Навистина ми е…

ОУ „Добре Јованоски“ доби грант од jапонската амбасада

ОУ „Добре Јованоски“ е едно од четирите училишта, коишто добија грант од јапонската амбасада. Амбасадорката на Јапонија, Кеико Ханеда денеска ги потпиша договорите  за доделување грантови во вредност од над 428 илјади евра со девет јавни…