Категорија

Колумни

Кога после 100 години ќе пропадне оваа човечка цивилизација и кога после десет илјади години ќе се појави нова, идните археолошки ископувања на територијата на сегашна Република Северна Македонија ќе ги поттикнат футуристичките научници да толкуваат дали ова огромно количество на пластичен отпад и…
Повеќе...

Силјановска не ѝ верува на Давкова

Силната партиска прегратка во која Мицкоски ја има стегнато својата претседателска кандидатка уште пред претседателската кампања и да започне, ризикува да ѝ ги скрши сите нежни политички ковчиња на Силјановска-Давкова. Мицкоски решил до…

За лисиците и кокошарникот

Како што можеше да се претпостави, сега лисиците сакаат да решаваат за видот на оградата со кој ќе се оградува кокошарникот. И за тоа каква врата ќе има на оградата. И колку и кај кого ќе бидат распоредени клучевите од таа врата. А и за тоа…

Последната битка на Али Ахмети

Во центарот на македонската јавна политичка преокупација и во овој момент, како и со години наназад, не е кои се кандидатите за претседателските избори, колкави се странските инвестиции, дали просечната плата е порасната за десет евра, па…

Слепата улица на македонската опозиција

Феноменот на „слепата улица“ е релативно едноставен сообраќаен проблем: за да излезете од слепата улица, мора да се вратите по патот од кој сте дошле во неа. Инаку сте осудени на бескрајно вртење во круг, замелушени од центрипеталната сила…

СЈО заминува во историјата?

„Очекувам дека за овој закон треба и мора да се постигне консензус“, изјави вчера премиерот Зоран Заев по повод законското уредување на иднината на Специјалното јавно обвинителство. Веднаш по оваа изјава на Заев, во Скопје и во Тетово се…

„Циганско лето“ – напролет?!

Не ја разбирам следнава политичка изборна стратегија: ако си ја избрал Гордана Сиљановска, која со „есенцијата“ на ВМРО-ДПМНЕ личи како што рерна си личи со тостер, за непартиска-надпартиска претседателска кандидатка… За потоа неа да ја…

Заедничкиот кандидат само на хартија

Перверзна е врската на ДУИ со двете главни (условно речено) македонски политички партии: како што ВМРО-ДПМНЕ, како гумичка на врв од молив, му го трошеше кредибилитетот на ДУИ заради заедничката коалиција во, плус-минус, еднодецениското…

Тоа е демократија!

Постојано пред свршен чин, ние сме само неми сведоци на настаните и процесите. Еден грст луѓе, исклучиво мажи, ни го кројат животот. Го градат имиџот на земјата, директно или индиректно влијаат на тоа што ќе имаме во фрижидерот овој месец,…

Не помирување, туку обична пристојност

Заев повторно ја затркала идејата за помирување, Мицкоски вели дека тој ќе го повика за да закаже средба на таа тема. Тоа се вика добар почеток. Она што ќе следува ќе биде многу потешко. Бидејќи во земјата не се дојде до партиски…